ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΜΗΝΥΜΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ
ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΛΑΤΟΜΕΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ
Εκκλησία Αγίου Αμβροσίου Εξωκλήσι Αγίας Ελισάβετ Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου
Εκκλησία Άγιος Εφραίμ    

Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου


Στο παλαιό χωριό Κτίρι, που βρίσκεται σε απόσταση 6 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό, σε μια όμορφη τοποθεσία βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Είναι ένας μικρός, όμορφος ναός με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του, οι οποίες καλύπτουν όλο το χώρου του παλαιού αρχικού ναού.
Είναι μονίκλιτη πετρόκτιστη Βασιλική με δίκογχη στέγη καλυμμένη με κεραμίδια και κτίστηκε τον 14ον αιώνα.

Εξωτερικά ο ναός δεν παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο ή το εντυπωσιακό. Είναι ένα απλό οικοδόμημα 12 μέτρα μήκος και 3 μέτρα πλάτος και μια δίκογχη στέγη. Όμως στο εσωτερικό του μπορεί κάποιος να γνωρίσει την πραγματική αξία του ναού αυτού από αρχιτεκτονικής απόψεως, αν δούμε το ναό αυτό ως αρχαίο Χριστιανικό μνημείο.

Ο ναός εσωτερικά φωτίζεται από τρεις εισόδους, δύο στο νότιο τοίχο και μια στον δυτικό καθώς και από ένα μικρό παράθυρο στη κόγχη του ιερού βήματος.

Ο αρχικός ναός ήταν 6 μέτρα επί 3 μέτρα και ήταν κτίσμα του 14ου αιώνα όπως μαρτυρούν οι τοιχογραφίες που βρίσκονται στην οροφή και στους δύο πλαϊνούς τοίχους που παριστάνουν σκηνές από τη ζωή του Χριστού (Γέννηση, Σταύρωση, Αποκαθήλωση, Ανάσταση), του Αγίου Γεωργίου και άλλων Αγίων μαζί με παραστάσεις από την Αγία Γραφή. Επέκταση του ναού έγινε αργότερα.

Ο κυρίως ναός χωρίζεται από το ιερό βήμα με το νέο τέμπλο το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα. Αυτό όμως που ξεχωρίζει στο Ιερό Βήμα είναι οι τοιχογραφίες του Χριστού, της Παναγίας και του Προδρόμου που βρίσκονται στη μοναδική κόγχη του ιερού, έργο του ίδιου αγιογράφου που ιστόρησε και τον υπόλοιπο ναό. Επίσης πολύ εντυπωσιακή είναι και η Αγία Τράπεζα που βρίσκεται στο ιερό βήμα και που αποτελείται από ένα κίονα με το κιονόκρανο το οποίο αποτελεί και τη βάση της Αγίας Τράπεζας.

Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου λειτουργείται τόσο κατά τη μνήμη του Αγίου στις 23 Απριλίου η οποία μεταφέρεται τη Δευτέρα του Πάσχα, όσο και στις 3 Νοεμβρίου, εορτή της ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του σπόρου.