ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΜΗΝΥΜΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ
ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΛΑΤΟΜΕΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ
Εκκλησία Αγίου Αμβροσίου Εξωκλήσι Αγίας Ελισάβετ Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου
Εκκλησία Άγιος Εφραίμ    

Εξωκλήσι Αγίας Ελισάβετ


Τρία χιλιόμετρα νότια του χωριού βρίσκεται το όμορφο εξωκλήσι της Αγίας Ελισάβετ το οποίο κτίσθηκε τον 16ον αιώνα στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας.

Ο ναός αυτός ο οποίος αποτελεί πραγματικό στολίδι αλλά και ανεκτίμητο θησαυρό για το χωριό είναι μικρός σε όγκο αλλά πολύ όμορφος και προσεγμένος. Είναι μονόκλιτη Βασιλική με δίκογχη εξωτερική στέγη καλυμμένη με κεραμίδια. Το όλο οικοδόμημα είναι κατασκευασμένο από μικρές πέτρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν συντηρηθεί από το τμήμα αρχαιοτήτων.

Ο ναός στηρίζεται εξωτερικά από τέσσερις μεγάλους πεσσούς, οι οποίοι ξεχωρίζουν ως προς το μέγεθος τους και εξέχουν από τους δύο πλαϊνούς τοίχους.

Πάνω από την δυτική είσοδο του ναού βρίσκεται ένα μικρό παράθυρο το οποίο δίνει λίγο φως στο εσωτερικό του ναού. Στο βόρειο και νότιο τοίχο ξεχωρίζουν μόνο οι δύο μεγάλοι πεσσοί. Στο μέσο της μοναδικής εξωτερικής κόγχης του ιερού βήματος υπάρχει μικρό παράθυρο το οποίο φωτίζει το Ιερό Βήμα.

Εσωτερικά ο ναός παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η στέγη κατασκευασμένη από πέτρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση μετά από την συντήρηση που έγινε από το τμήμα αρχαιοτήτων.

Εκείνο το οποίο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη στο ναό της Αγίας Ελισάβετ είναι οι θαυμάσιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα οι οποίες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση παρόλη τη φθορά που υπέστησαν από το πέρασμα του χρόνου αλλά και από την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι τοιχογραφίες αυτές κοσμούν ολόκληρο το μικρό αυτό ναό και ξεχωρίζουν για την τεχνοτροπία τους. Δυστυχώς αρκετές από αυτές δεν διατηρούνται καλά και δυσκολεύουν στην αναγνώριση των αγίων μορφών που είναι ιστορημένες.

Υπάρχουν τοιχογραφίες του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Ερμόλαου, του Αγίου Δαμιανού, του Αγίου Κοσμά, του Αγίου Δαμασκηνού και του Αγίου Παντελεήμονα. Υπάρχουν επίσης τοιχογραφίες του Αγίου Δημητρίου, του Αποστόλου Παύλου, των Ευαγγελιστών Μάρκου και Λουκά, του Αποστόλου Πέτρου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ονουφρίου.

Ο κυρίως ναός χωρίζεται από το Ιερό Βήμα με απλό ξύλινο εικονοστάσι το οποίο κατασκευάστηκε μαζί ή λίγο αργότερα από τον υπόλοιπο ναό. Το Ιερό Βήμα είναι μικρό σε μέγεθος αλλά συμμετρικό με το όλο οικοδόμημα. Στο κέντρο του υπάρχει η Αγία Τράπεζα η οποία είναι κατασκευασμένη από πέτρα.

Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά το εξωκλήσι της Αγίας Ελισάβετ είναι ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή αλλά και ένας προσκυνηματικός χώρος για τους πιστούς της περιοχής. Το όλο οικοδόμημα έρχεται να συμπληρώσει και ο περίγυρος του ναού ο οποίος αναπαλαιώθηκε μαζί με την ανακατασκευή του ναού το 1998.

Ο ναός πανηγηρίζει την Τρίτη της Λαμπρής κατά την οποία μεταφέρεται η μνήμη της Οσίας Ελισάβετ από τις 24 Απριλίου λόγω της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κοντά στο ναό, λίγα μέτρα πιο κάτω στην κοίτη του ποταμού βρίσκεται το αγίασμα της Οσίας Ελισάβετ.