ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΜΗΝΥΜΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ
ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΛΑΤΟΜΕΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ

Εκκλησία Αγίου Αμβροσίου Εξωκλήσι Αγίας Ελισάβετ Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου
Εκκλησία Άγιος Εφραίμ    

Εκκλησία Αγίου Αμβροσίου

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων. Ο ναός αυτός αποτελεί πραγματικό στολίδι για την κοινότητα. Είναι θαυμάσιο κτίσμα από αρχιτεκτονικής άποψης και οικοδομήθηκε τον 14ον αιώνα.

Ο ναός είναι μικρός σε όγκο αλλά πολύ προσεγμένος και όμορφος. Είναι μονόκλιτη Βασιλική με δίκογχη στέγη. Το όλο οικοδόμημα είναι κατασκευασμένο από μικρές πέτρες οι οποίες του χαρίζουν μια ξεχωριστή ομορφιά.

Ο ναός στηρίζεται εξωτερικά από οκτώ μεγάλους πεσσούς με κιονόκρανα, οι οποίοι εξέχουν από τους δύο πλαϊνούς τοίχους. Από τις τρεις εισόδους του ναού και από ένα παράθυρο το οποίο κατασκευάστηκε μεταγενέστερα φωτίζεται το εσωτερικό του ναού. Πάνω από την δυτική είσοδο του ναού βρίσκεται ένα μικρός σε μέγεθος παράθυρο το οποίο δίνει λίγο φως στο γυναικωνίτη του ναού.

Στα αριστερά της δυτικής εισόδου υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα το οποίο χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της εικόνας του Αγίου Αμβροσίου αλλά και των άλλων εικόνων κατά την λιτανεία που γίνεται στις μεγάλες γιορτές. Πάνω από το άνοιγμα αυτό υπάρχει σχετική επιγραφή η οποία αναφέρει το δωρητή του έργου αυτού «ΔΑΠΑΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟ-ΜΟΥ». Ακόμη υπάρχει και η σχετική χρονολογία (1838) της κατασκευής του μέρους αυτού του ναού η οποία βρίσκεται σε μικρή καμαρωτή πέτρα.

Στη βόρεια είσοδο του ναού και πάνω από αυτή υπάρχει άνοιγμα στο οποίο ήταν γραμμένα κάποια στοιχεία σχετικά με το χρόνο κατασκευής του ναού. Σήμερα το μόνο που μπορεί κάποιος να διακρίνει μετά από σχολαστική παρατήρηση είναι οι αριθμοί 3 και 0.

Στο ανατολικό μέρος του ναού και στην αριστερή άκρη βρίσκεται το όμορφο καμπαναριό το οποίο είναι ενσωματωμένο στο βορειοανατολικό τοίχο. Είναι και αυτό πετρόκτιστο και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την στέγη του ναού. Έχει πάνω μια μόνο καμπάνα.

Στο μέσο της εξωτερική κόγχης του ιερού βήματος υπάρχει εγχάρακτη χρονολογική επιγραφή που δηλώνει την χρονολογία οικοδόμησης του Ιερού Βήματος (1850) μαζί με το Χριστιανικό σύμβολο IC XC NI KA (Ιησούς Χριστός Νικά).

Εσωτερικά ο ναός παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το πάτωμα του ναού επιδιορθώθηκε πρόσφατα. Έχει τοποθετηθεί μάρμαρο το οποίο αντικατέστησε το προηγούμενο πάτωμα του ναού. Υπάρχουν επίσης μερικές τοιχογραφίες από αυτές που έχουν σωθεί μετά από την καταστροφή που υπέστησαν από λάθος των ανθρώπων που προσπάθησαν να βελτιώσουν το ναό πριν από μερικά χρόνια. Ευτυχώς όμως έχουν σωθεί κάποια δείγματα από αυτές.

Στο βόρειο τοίχο του ναού υπάρχει ο ξύλινος άμβωνας ο οποίος αναγράφει και τον δωρητή του που είναι η Δεσποινού Οικονόμου.

Ο Γυναικωνίτης βρίσκεται στο δυτικό μέρος του ναού και στηρίζεται σε ξύλινη αψίδα. Γενικά είναι κατασκευασμένος από ξύλο. Το 1992 επιδιορθώθηκε και αυτός μαζί με ολόκληρο το ναό.

Ο κυρίως ναός χωρίζεται από το Ιερό Βήμα με ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο εικονοστάσι το οποίο κατασκευάστηκε το 1877 σύμφωνα με το χρονολογική επιγραφή η οποία βρίσκεται χαραγμένη στο κέντρο του πάνω από την ωραία πύλη. Στο εικονοστάσι υπάρχουν εξαιρετικές εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από το 1853-1855 και 1866-1867.

Η Αγία Τράπεζα είναι κατασκευασμένη από πέτρα. Είναι μια μικρογραφία ναού με τρούλο αφού στηρίζεται σε τέσσερις κίονες και σχηματίζει στο μέσο ένα μικρό τρούλο στον οποίο είναι αγιογραφημένος ο Παντοκράτορας από τον αγιογράφο Νέαρχο Γιαλλουρίδη.

Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ο ναός του Αγίου Αμβροσίου είναι ένα πραγματικό στολίδι για την κοινότητα, αφού αποτελεί το σπουδαιότερο από αρχιτεκτονικής άποψης οικοδόμημα του χωριού.
Το όλο οικοδόμημα έρχεται να συμπληρώσει και ο περίγυρος του ναού ο οποίος κατασκευάστηκε μαζί με την αναπαλαίωση του ναού το 1992. Οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται για τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς στο χωριό. Τελευταία έχει κατασκευαστεί στο χώρο αυτό και παραδοσιακή πετρόκτιστη βρύση, η οποί κοσμεί τον περίβολο του ναού.